marți, 24 iulie 2018

Ghidul DX-erului Incepator

Aici veti putea vedea ghidul dx-erului incepator , textul fiind preluat din cartea The New DXer’s Handbook scrisa de catre Bryce K. Anderson
Introducere
         Fiecare DX-man de succes a fost la un moment dat un începător. Această broşură conţine numeroase dintre noţiunile de bază ale lucrului DX. Acesta poate deveni o pasiune care te stăpâneşte întreaga viaţă. Dar îţi oferă şi multe bucurii! Lucrul DX îţi pune la dispoziţie oportunităţi de dezvoltare personală într-o largă varietate de domenii, de la geografie la ştiinţă şi la cunoştinţe filologice. De asemenea este un prilej de a participa la o competiţie pentru cei înclinaţi să-şi compare rezultatele cu cele ale altora. Sper că această cărticică va constitui un imbold pentru începătorii nou-veniţi în rândurile noastre.
I_love_DX-1
     Învăţăcelul l-a abordat cu umilinţă pe maestrul Zen, aplecându-se şi adunându-şi curajul pentru a-l întreba:
«Maestre … Ce trebuie să fac ca să am succes în lucrul DX?» Maestrul a zâmbit şi i-a răspuns simplu: «Să asculţi. Întotdeauna să asculţi…»

      Să asculţi? De ce? Ce să asculţi? În înţelesul cel mai literal al cuvântului un DX-man de succes este un vânător pur-sânge. Adevăraţii vânători ştiu ce anume vânează, cum arată vânatul, ce sunete scoate şi unde există şanse să fie găsit. Ei nu bântuie aiurea prin pădure sperând ca trofeul să se posteze în faţa lor zicând«hei, împuşcă-mă!» Ei ştiu când şi unde trebuie să caute pentru a-şi îmbunătăţi şansele, stând cu ochii-n patru pentru a găsi animalul cel mare înainte de a fi descoperit de altcineva.

     De aceea noi ascultăm. Cercetăm banda în căutarea staţiilor care tocmai şi-au făcut apariţia în eter, staţii slabe, depărtate, pe care încă nimeni nu a apucat să le observe.  Dacă eşti primul care a găsit o staţie DX pe cinste probabil că o vei şi lucra. Nu vei avea concurenţă. De asemenea, anumite deschideri către cele mai izolate locuri de pe Terra durează doar câteva minute. Trebuie să fii pe fază la momentul potrivit. Câteodată propagarea poate fi extrem de selectivă în privinţa celor care pot realiza o legătură. Este posibil să fii singurul care aude acea staţie DX rară.
Uneltele DX-erului
190157397_8_644x461_statie-radio-cb-cobra-200-gtl-dx-_rev005
De ce anume ai nevoie? Bunurile cele mai de preţ sunt îndemânarea şi perseverenţa operatorului.  Îndemânarea o dobândeşti pe măsură ce câştigi experienţă. Nu există o altă cale de a ajunge la ea. Un DX-man experimentat va lucra mai multe staţii DX cu un echipament modest decât un operator lipsit de experienţă, chiar dotat cu aparatură de ultimă oră.
Învaţă în permanenţă, pe măsură ce înaintezi. Cu timpul, vei ajunge la ţintă.  Pe de altă parte, perseverenţa poate începe de la bun început.  Mi s-a întâmplat de mai multe ori să întâlnesc pailapuri pe frecvenţele unor DXpediţii care erau atât de masive, în vreme ce eu eram teribil de dezavantajat din punct de vedere geografic, încât m-am simţit descurajat. (în engleză pile-up, în jargon radioamatoricesc îngrămădeală de staţii pe aceeaşi frecvenţă sau pe frecvenţe apropiate, care încearcă să contacteze o staţie DX – nota trad.) Acelaşi lucru s-a întâmplat atunci când am încercat zi de zi să aud câte o «ţară nouă», fără s-o fi putut auzi suficient de bine pentru a o putea lucra.  Dar dacă nu-ţi încerci norocul şansele tale de succes sunt egale cu zero. Chiar şi o probabilitate de ordin minim este mai mult decât atât. Dacă vei continua să încerci s-ar putea chiar să reuşeşti! Dacă n-o faci ai pierdut partida înainte de a fi intrat în cursă. Mie perseverenţa încăpăţânată mi-a adus foloase. Nu poţi lucra DX-urile dacă nu eşti prezent!
       Sensibilitatea este importantă. Unele radiouri pot recepţiona semnale slabe în benzile superioare – de pildă în 15 metri – mai bine decât altele. În benzile inferioare, cum ar fi în banda de 80 de metri, zgomotul de bandă face chestiunea discutabilă. Un factor mai important este gradul de selectivitate, care este determinat de filtrele transiverului. Aceste filtre îţi permit să blochezi QRN-ul şi QRM-ul provenind de la alte staţii. În general filtrele pe cristal sunt mai bune decât filtrele DSP (digital signal processing = prelucrarea digitală a semnalului – nota trad.).  Multe dintre filtrele DSP permit trecerea anumitor semnale nedorite, în vreme ce tehnologia veche a filtrelor pe cristal/mecanice este mai puţin predispusă la asta. Cu toate acestea, folosirea combinată a filtrelor pe cristal cu DSP-ul este o soluţie excelentă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MW Bandscan in Panciu (ROU) with POR334

531 - RRA Petroșani 531 - Antena Satelor Urziceni* 540 - Kossuth Radio Solt 549 - UR1 Mykolaiv 558 - RRA Tg Jiu 567 - RRA Brașov 567 - RRA S...