marți, 5 decembrie 2017

Istoria Orasului Panciu

Panciu este un oraș în județul Vrancea, format din localitățile componente Crucea de Jos, Crucea de Sus, Dumbrava, Neicu, Panciu (reședința) și Satu Nou.
Panciu este situat în Moldova, la poalele Munților Vrancei, din Carpații Orientali. Orașul se află în partea central-estică a județului, pe malul stâng al râului Șușița. Municipiul Focșani este situat la aproximativ 30 km sud.
Cele mai vechi descoperiri arheologice din regiune au origini în paleolitic.În anul 1589 Panciu a fost menționat în documente prima dată sub numele Crucea. În secolul al XVII lea a devenit în special din cazua culturii viticole un centru administrativ local.Numele locului Panciu a fost menționat pentru prima dată în 1798.În plus pe lângă românii trăiau în Panciu și mulți vii evrei (1.410 în 1900).Răscoala Țărănească din 1907 s-a răspândit și în Panciu.Localitatea a fost afectată în mod repetat de dezastre; printr-un incendiu în 1869, de un cutremur în 1894 și Primul Război Mondial în 1916.Cel mai mare cutremur a avut la 10 noiembrie 1940 o magnitudine de 7,4 pe scara Richter, unde 42 de persoane au murit, 70 rănite grav și aproape tot satul distrus.Orașul a fost reconstruit apoi, în mare parte din clădiri de prefabricate.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna urbană Panciu era reședința plășii Zăbrăuți din județul Putna, și formată doar din localitatea sa principală, cu 2785 de locuitori. În oraș existau două biserici, micul schit de călugări Brazi, o școală de băieți cu 237 de elevi, una de fete cu 130 de eleve, un spital cu 32 de paturi, judecătorie, oficiu de poștă și telegraf și reședința unei companii de dorobanți.La acea vreme, pe teritoriul actual al orașului mai funcționau în aceeași plasă Zăbrăuți și comunele Crucea de Jos și Crucea de Sus. Comuna Crucea de Jos, formată din satele Crucea de Jos, Dumbrava și Satu Nou, avea o populație de 1493 de locuitori și două biserici (una la Crucea de Jos și a doua la Satu Nou).Crucea de Sus avea două sate în componență — Chicera și Neicu, cu 1631 de locuitori — și acolo existau două biserici (una în fiecare sat) și o școală mixtă cu 47 de elevi (dintre care 2 fete).
Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna urbană Panciu cu același statut, și o populație de 2685 de locuitori. Comuna Crucea de Jos avea aceeași componență și 1800 de locuitori,iar comuna Crucae de Sus avea, în satele Crucea de Sus, Chicerea și Neicu, 1656 de locuitori.În 1931, comunele au fost reorganizate drept comune suburbane ale comunei urbane Panciu: comunele Crucea de Jos, Neicu și Satu Nou (fiecare doar cu satul de reședință) și comuna Crucea de Sus cu satele Crucea de Sus și Chicerea.Comunele au fost ulterior desființate și incluse în arealul administrativ al orașului ca localități componente.
Fișier:ROU VN Panciu CoA.jpg
În 1950, Panciu a primit statut de oraș raional, reședință a raionului Panciu din regiunea Putna, apoi (după 1952) din regiunea Bârlad și (după 1956) din regiunea Galați. În 1968, a fost transferat la județul Vrancea, în alcătuirea actuală.
Galerie Foto
Imagini pentru Beciul domnesc PanciuImagini pentru Beciul domnesc PanciuImagini pentru Monumentul eroilor panciu
Imagini pentru Monumentul eroilor panciuImagini pentru Cimitirul evreiesc panciuImagini pentru Casa Nicolae Milea panciuImagini pentru Casa Nicolae Milea panciuImagini pentru Casa Nicolae Milea panciuImagini pentru Casa Nicolae Milea panciuImagini pentru Casa Nicolae Milea panciuImagini pentru Beciul domnesc Panciu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MW Bandscan in Panciu (ROU) with POR334

531 - RRA Petroșani 531 - Antena Satelor Urziceni* 540 - Kossuth Radio Solt 549 - UR1 Mykolaiv 558 - RRA Tg Jiu 567 - RRA Brașov 567 - RRA S...